Arriving @ sabah.

righthanded linda aka konda

Sesuatu yg pahit harus ditelan untuk merasai suatu kemanisan. Perjalanan semalam, KT-KL yg sepatotnya 7 jam tertunda menjadi 9 jam akibat insiden 2 drpd 4 kereta kami terlanggar lubang mengakibatkn rim kerete bengkok dan memerlukan kami menukar tayar. Mujur semuanya selamat juga sampai ke KL. Paginya,hanya smpat tdo selama 2 jam dan kemudiannya breakfast di umah jeff(bro of Z zaidi).tup tap tup tap sudah ke lcct. Tp aku stil rase cm xcukop rehat. My badan start feeling uncomfort n rase nk damam. @ de airpot, we are adviced to wear the mask to avoid any risk of selseme babi which separated over 16 countries including thai and indonesia..Now is 00.02 am 30 april 09. We are now just arriving @ semporna sabah and staying at Arung Hayat Resort, which is very cheap resort to me because the room rate is only rm40 for 1 nite including breakfast n fully aircondition.the room is quit nice n clean. So i thnk i should stop now and take a quality sleep bcoz 2morow by 7 am we need to head to Mabul Island and do some what we called check up long. Tata:-).

P/s: hopefully me x dmam esok.:'(

embrassez-moi et le sourire pour moi avant que je vais

righthanded linda aka konda

1) me = homesick..[uncle, ur DSLR make me cry tonite..huhu :'( ]

2) me = strawberry cicah madu, me want you to stay beside usual..never make u mine, because u are sweeeeet but too sour and high-fibre (serabut) which is contras with my u are safe now..:).so i dedicate this song to u [cliks here]

3)me = packing my luggage for my exciting trip..cant wait, really excited but lil bit nervous.."dive trip turn tragic", article in Malaysia Diving Community forum really leave a bad impact in my mind..But nevermind, saiye suda berlatih setahun untuk trip ini ..Hopefully everything will be occay..Pray for me humm?

4)me = want to dedicate this song for those who are sweet together..njoy~~ [cliks here] :))

5) me= will balik kampong A.S.A.P. kangen and craving for mak njang mazenah handmade :)

6)me = to pondanGs , embrassez-moi, serrez-moi dans ses bras et le sourire pour moi avant que je vais. kay? :p (tataw betol ke salah, sila tanye cikgu anda kay)


righthanded linda aka konda

i broke my promise
who cares..


karya Faizah Azizan

Kesedihan itu pasti akan muncul
Pada saat kita ketawa gembira

Kesepian itu pasti akan hadir
Pada saat kita dikelilingi teman taulan

Kerana air mata itu hadir
Ketika kita ketawa dan menangis

Rasa tidak berteman itu hadir
Apabila melihat insan lain berteman

credit to: pae peri biru

Pergi la..jaoh..jaoh..

righthanded linda aka konda

Sgt marah
Sgt malu
Sgt susah
Sgt ingin
Sgt mahu
Sgt sunyi
Sgt rindu
Sgt sayang
Sgt sgt syg

Just go
Just go


or maybe me should go..
u stay..i'll go..
i hate being a part of you..
it's just about, all or nothing..
n to me, "nothing" maybe is the best way for now..
n im sure, u r praying for that as well..rite..
n.. long..

take my photo off the wall
if it just won't sing for you.
cuz' all that's left has gone away
and there's nothing there for you to prove.

oh, look what you've done
you've made a fool of everyone.
oh, well, it seems like such fun
until you lose what you had won.

give me back my point of view
cuz' I just can't think for you.
I can hardly hear you say
what should I do?
well, you choose


Oh,look what you've done
You've made a fool of everyone
a fool of everyone (2x)

take my photo off the wall
if it just won't sing for you.
cuz' all that's left has gone away
and there's nothing there for you to do. 


righthanded linda aka konda

tercalar dek entri nan satu
tega kamu pergi semata kerana tak mahu aku tersepit
tahu tak betapa aku risaw mengenang kamu yang hilang
setiap hari kesana melihat andai kereta kamu disitu
bertanya penghudi disitu samada kereta kamu disitu
samada melihat kamu di mana-mana..
puas aku sorok rasa risaw
bermacam2 aku cuba untuk sorokkan
aku tanggung itu hanya untuk ubat hati ini
yang rasa kamu mmg tak perlu aku lagi

hanya kerana sbb nonsense yang seperti itu??

sungguh aku benci kehilangan
what ever mine is forever mine
kamu tahu itu..

i Really love u Sweet Candy

righthanded linda aka konda

i just made a mistake
but dunno how to turn back
it's just like, eating sweet candies
but it can cause diabetes mellitus
i love sweet candy but i don't wanna be a diabetic..
how ah?

a) should i avoid sweet candy (that i most love)
b) should i take it a little..just to taste..(but it can be continuously)

but i really love sweet candy..:'(

Missing gurl

righthanded linda aka konda

If anybody saw this gurl,plz msg me on

hahahaha~~ lalalalalalala

righthanded linda aka konda

what i want is what i have got!!

kadang2 tak dapat jugak

but for this tyme..YES!!!


Jika kamu hilang...........

righthanded linda aka konda

selalu ada, marahkan , happy kan sentiasa ada..
mengajar pelajaran kehidupan
betulkan sesuatu kesalahan
adakan yang tiada
gembirakan hati gundah
selesaikan hati kusut
dengarkan hati diam
berikan kejutan hidop
mengabaikan sedikit..mungkin..banyak..
aku = selfish..
dia..maafi aku..

dia, jika kamu hilang
aku akan jatuh dan susah untuk bangun lagi
mana mungkin aku hidop tanpa mu di sisi
yang telah ada selama ini menemani
menghibur waktu siang malam ku..
sehari tanpamu mmg satu hari yg chaos (T_T)

ini untuk kamu....

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You could be the one I'll always love
You could be the one who listens to my deepest inquisitions
You could be the one I'll always love

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

First there was the one who challenged
All my dreams and all my balance
he could never be as good as you

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You should be the one I'll always love

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

Before you

saiye syg kamu wahai SE k660i @ Green backbone ku..heh~~

p/s: saiye dapat fins pink baru..sgt terharu ok...saiye syg kamu baaaanyaaakkkkk...only God knows how much i love You..kamu buat saiye terharu (T_T)

Sipadan, Here i come!!!

righthanded linda aka konda

pic of Sipadan Island, Sabah, Malaysia (the dark area is a deeper sea..the depth are counted as berkilometer. can u imagine it. there's no bottom(ya la. diver only can reach 100m depth for only maximum 9 minute dive, how to go any deeper rite)..uu..lil bit horror..but it could be an extream and super duper experience..(hope so)

My diving team has planned a diving trip to Sipadan Island on Mei..Actually this trip is planned last I've waiting almost 6 month for this exciting trip..Sipadan, one of the most beautiful island in world and now is on track to qualify further in the listing as one of the seven new wonders of nature. .(do vote for it).Sipadan was nominated under the island category in the seven wonders contest and is currently positioned behind Thailand’s Ko Phi Phi, Bora Bora, the Galapagos, Cocos Island and Terra del Fuego. i think, every diver in world have a dream to dive in this diamond island, a diving haven and heaven..the "wall coral diving" sounds very interesting..

Sipadan Island is located in the Celebes Sea east of the major town of Tawau and off the coast of East Malaysia on the Island of Borneo. It was formed by living corals growing on top of an extinct volcanic cone that took thousands of years to develop and one of the richest marine habitats in the world. More than 3,000 species of fish and hundreds of coral species have been classified in this ecosystem. Normally rare diving scenes are frequently seen in the waters around Sipadan. So, before i go there, i'll list all the marine species which can be found in that island, for my references..i want to identify which sp we cant be found in Terengganu's island.(waahhh!! scientific giler..hahahhahahahhaha)

cant wait!! exciting me!! tik tok tik tok tik tok..cepat la mei...
*grin* :))

Kalaw perempuan kata.........

righthanded linda aka konda

Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?

Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!

Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, yek.
Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I.

Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi: Tolong picit kepala.

Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi…
Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.

Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.
Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?

Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik, memahami bla bla bla…
Makna tersembunyi: Hish… I rasa macam minat sesangat kat you la… Rasa macam nak jadi awek you je.

Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.

Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban.Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.

Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.

kalaw perempuan kate: jgn ngorat-ngorat taw
makna tersembunyi :jgn tgk perempuan laen..ingat ai kat sini..jgn gatal-gatal

kalaw perempuan kata : ol ur photos are sooo nice...look soooo romantic...she looks soooo gorgeous...sooo lemah lembut...and ur karok song oso..soooo sweet...dedication to her em? uuuu sooo gentelman....sooo cool..good job man..oh, the song was the same with ur dedication to me rite?o o oh..
makna tersirat: tunggu la jap lagi..kasot tumit tinggi neh akan lekat kat kepale ko..huh..

kalaw perempuan kate: lelok taw..take care..balik cepat..
makna tersembunyi: will missing u..i dont wanna lost you..i love you..

burok gela!!

righthanded linda aka konda

mimpi buruk..
ni yg malas neh..

Chicken Wings - Its Dangerous

righthanded linda aka konda

Avoid eating chicken wings frequently - ladies, especially; a true story...!

A friend of mine recently had a growth in her womb and she underwent an operation to remove the.
The cyst removed was filled with a dark colored blood. She thought that she would be recovered after the surgery but! she was terribly wrong.

A relapse occurred just a few months later. Distressed , she rushed down to her gynecologist for a consultation.

During her consultation, her doctor asked her a question that puzzled her.
He ask if she was a frequent consumer of chicken wings and she replied yes wondering as to how, he knew of her eating habits.

You see, the truth is in this modern day and age; chickens are injected with steroids to accelerate their growth so that the needs of this society can be met.
This need is none other than the need for food..

Chickens that are injected with steroids are usually given the shot at the neck or the wings.
Therefore, it is in these places that the highest concentration of steroids exists.
These steroids have terrifying effects on the body as it accelerates growth..
It has an even more dangerous effect in the presence of female hormones, this leads to women being more prone to the growth of a cyst in the womb. Therefore, I advise the people out there to watch their diets and to lower their frequency of consuming chicken wings!

from ;
Sharon How

email neh aku dapat dari kawan sekolah aku..humm tah la die mmg taw aku mmg ske makan kepak ayam or die just send it randomly..huhu..but, the fact is aku MMG SANGAT SUKE makan kepak ayam..huhu..tensen nye..mungkin pasneh aku akan start makan kepak ayam kampung aje kot..yg mungkin tak disuntik hormon (hope so)..

Selamat Hari Lahir Cyclop

righthanded linda aka konda

midnite:11 APril

hari istimewa kamu..
rase mahu terbang ke sana
tak pegi
tak pegi..
tak pegi
akan difikirkan :)
aku ada kerana kamu ada
terima kaseh atas rasa indah selama ini..
hargai aku seperti ini..
rasa sakit sebelum ini
rasa nyaman sebelum ini..
terima kaseh
terima kaseh buat aku rasa aku adalah sesiapa

biarpun aku seorang hina
biarpun aku seorang daif'
biarpun aku seorang alpa
kamu tetap beritahu aku, aku adalah sesiapa..
biar org kata kamu itu
biar org kata kamu ini
bagi aku, kamu adalah seseorang
yang selalu, boleh, bisa dan akan jagai aku..
lebih baik dari yang lain itu
saiye sayang kamu.. :)

selamat hari lahir kamu..

credit to my sugar creations


saiye hepi,
CAN @ Red Waver (ilham dari budak getah) saiye sudah sihat dan di benarkan pulang dari hospital nya.
semakin cergas dan lincah langkahnya..
kedua-dua matanya juga sudah sembuh..
terima kaseh abang bengkel-tepi-padang
walawpon lame gela nak siapkan CAN siaye..
sampai saiye pown bosan nak tanye2..
akhirnya awak rawat jugak dia..
x susah pown kan..
saiye akan jaga CAN bek2..
sbb saiye baru sedar..
sangat susah idop saiye tanpa dia..
umpama patah sebelah kaki
asek meyusahkan org lain kene amek dan anta saiye ke situ sini..
menumpang org kesitu sini..
terima kaseh kepada semua yang pernah berjasa :WLX, DAX,NBQ,DBK, BFR,AAP, JFU, TAP dll
tanpa kamu siapa lah saiye.. :)

dedication to my rocket

righthanded linda aka konda

Rocket by Yuna

You’re like a rocket in my mind

That’s waiting to define everything about me no one knew
And you stick like a poster on my wall
As if you dont wanna move

I got no money in my pocket
Nobody to rock with but you
But you know me I don’t seem to roll
Somehow we managed to get through

People come and people go
And people gonna come some more
They pick a fight
But it’s alright
At least I get to see you tonight

I can’t believe we almost got famous for nothing baby
You came the last minute of panic to save me
I can’t believe we almost got paid for nothing baby
Cause even if they go away
I got the feeling that you’re gonna stay

It’s like I’m picking up a miracle off the sidewalk
Like kitten in the box
Don’t contemplate yourself, you say
Cause you’re all you’ve got
I'm ecstatic and pathetic
At the same time unlike you
Baby you’ve got no move
And you think I’m good at what I do

People come and people go
And people gonna come some more
They pick a fight
But it’s alright
At least I have you home tonight

I can’t believe we almost got famous for nothing baby
You came the last minute of panic to save me
I can’t believe we almost got paid for nothing baby
Cause even if they go away
I got the feeling that you’re gonna stay

You’re like a rocket in my mind
Waiting to define everything about me
You’re like a poster on my wall
Sticking, don’t wanna fall
As if you dont wanna move

-credit to yuna-

cHao$ but $weet..

righthanded linda aka konda

Taj Mahal Lambang Cinta Agung now in Terengganu

Melalui 1 fasa kritikal yang menyeronokan bukan la satu pengalaman yang mudah untuk diperoleh..preparation untuk presentation aku yang tertangguh dahulu telah di selang seli dengan kehadiran insan-insan tersayang ke Bumi-indah-milik-tuhan ini..satu hujung minggu yang sangat padat dengan jadual berjalan-jalan ,mana tak nye, Taman Tamadun Islam, dan pasar payang je aku da pegi 2 hari berturut-turut..:) sampai boleh ingat apa yang kakak Tourist Guide tu cakap sama kat TTI.

Sabtu, 4 April 2009
Aku mmg budak yang akan nervous gile bile nak present, so aku akan pastikan diri aku tol2 bersedia dengan slaid aku..Pada masa yang sama, mak dan family dari Bumi-indah-kuala-lipis dalam perjalanan ke mari. aku sangat teruja ye dgn kehadiran diowang yang memang dah lama aku nantikan, sepatutnya, presentation aku adalah pada 30 Mac yang lepas, makanya aku bercadang untuk enjoy sakan bile family aku sampai, sudahnye, bila presentation ditunda ke 6 April , aku tetap berhibur dgn hati bercampur baur..Walaucamnepon, aku mesti buat depa hepi coz "linda" kan, mmg suke kalo org datang melawat, lagi2 plak her own family, hepi sampai terlompat2 :) berjalan2 memang memenatkan, kitowang sempat pegi ke Noor Arfa batik di cendering, sbb konon nya mahu membeli kain batik sutera..tapi, harga nye..mmg sgt "artis" ye..hehe..aku just beli bekas-simpan-keronsang yang diperbuat daripada mengkuang yang aku rasa paling murah kat situ..only 1 ringgit..:) my best buy actually..n then, kami ke tempat wat tembaga, coz ada 1 of my relative want to buy "Baki" which mean tempat yang letak hantaran kawen tuh. Tapi bile tgk harga pown lebey kurang sama kalo beli kat pahang, and kepala depa lagi terarah untuk shopping kat Pasa payang, so sume niat di batalkan..Depa just sempat Shopping kain batik aje. And then, kami ke TTI of coz..tgk semua di situ..RM10 for adult and Rm5 for warga emas (60 and above)..n time tuh hari pown hujan so we decide to naik "trem"..Melawat ke semua replika masjid yang ada, n sempat masuk ke Masjidil Aqsa, iaitu tempat Rasulullah di mikrajkan ke langit..Org tuh kate, dalam replika masjid yg ada neh, semuanya adalah lebih kurang mcm the original masjidil Aqsa di Baitulmaqis kan..Tp mmg semua design cntik n mengagumkan lagi berseni..N then, last check point Pasa Payang..aku pown tak taw nape org ske sgt dengan pasa payang..rege tak la murah tak pe la, tuh mungkin pandangan org yang dah 5 taun kat Bumi-indah-Milik-Tuhan ni kan..Shopping-n shopping..n guess last, aku temui juga cadar yang sesuai dengan tema bilik mak beli comforter n dapat free cadar, so mesti lah aku pilih yang temanya Leopard Print rite..hehe.Masa aku makan2 kat foodcourt Bazar Warisan tuh, tibe2 ternampak cam org yang dikenali masuk ke situ..guess???? taper..taknak cakap sape..Tahapian mesti kenal sempat take a snap with his family.Tak sangka, dalam banyak2 tempat kami boleh jumpe di sini :).After masing2 dah penuh tangan, baru la gerak ke Batu Burok untuk berehat..

All Tahapian batch aku dan kebawa mesti kenal siapa neh..miracle..jumpe kat sini..

at Noor Arfa Batik, Chendering

"trem" at TTI

clockwise; we tat , mokta, mak

cadar baru ku

Ahad 5 April 2006
Family from cameron highland plak tibe2 kol, n soklannye 'linda, kat mana tu?' bile aku ckp aku kat Terengganu. then, they reply 'aunty and uncle OTW ke sane ni' OMG..hehe...Depa mmg ske berjalan..Cameron -KT mcm Cameron - KL aje..Alasan nye, boring duduk kat cameron..pape la aunty :) Aunty, jgn lupe strawberry ek..:) so, dalam 4 jam, depa pown sampai la ke Bumi-Indah-milik-Tuhan ni..Paling terkejut his son pown bley taktaw parent dia maw, aku pown bwk la depa berjalan2 kat TTI and Pasa Payang. My aunt and uncle beli kain pasang and kemeja batik kain Chiffon. Cantik dan sedondon. And Actually the price are also berpatutan..Ada gak jualan lelong, 2 pasang = RM100.murah la (kot) Rase nye Kain sutera (kot) hehe..aku kain2 neh mmg fail sket..mungkin sbb tuh kot org ske masuk pasa payang..Owh lupe nak inform, design terbaru batik sekarang adalah bertemakan 'Digital' mmg cantik dan rege pown ley dapat hp SE 3.5G satu la bhai.around RM550 and above.Dua hari tuh berjalan sampai longgar lutot la..Dengan si baby yg nakal ske main tiop-buih sampai kene warning ngn abg kedai tuh takot air sabon tuh menitis atas kain sutera..( ei, tuh pown nak kecoh..aku taw la nak jaga..pela.)

tak pink sgt ke uncle??

budak nakal pandai membodek

6 April 2009
my presentation day. In AKUATROP Meeting Room..i'm the 2nd presenter..Malam sebelom tuh after Famili sume balik, aku tol2 bekerja keras untuk presentation..n hanye tdo sejam, kul 6 pagi, 2 hour before the, segala penantian dan debaran dah pown berakhir...Alhamdulillah..


my big boss :)

berlalu lah awan larut
pergi bersama angin kasar
yang menistikan air mataku
sirnalah matahari
kembalikan pelangi
unsai semua kabus
semoga aku boleh lihat jalan keluar
dan sesungguhnya
hati ini puas dan bersinar
disinari kasih sayang keluarga
terima kasih kerana
membawa lari semua kesedihan
april mei..
semoga lebih bahagia :0


righthanded linda aka konda

PM baru..
wut eva...

tq Pak Lah atas jasa
Pak Lah, boleh lah tidur nyenyak sikit lepas nih..
welcome PM baru..
selamat menjalankan tugas
hindari rasuah
jgn buat malu org Pahang..

masalah pemanasan global vs masalah ekonomi global
baru bermula
bila maw selesai..
mungkin selesai..mungkin tidak..

masalah pemanasan global,
rumah aku mmg terasa,
rumah yang dulu seperti istana ais, sekarang oven pembakar kulit muka..
tapi hari ini hujan..rahmah~~

masalah ekonomi global
Harap2 ekonomi bendahari UMT tak terjejas..
saya perlukan cukop funding untuk bulan 5 ini...
harap-harap xde alasan "ujung sem mmg camni"
u ol kan taraf dak?

untuk budak-lelaki-putus-cinta-teman-kepada-kawan-baik-aku.

righthanded linda aka konda

tak de maknenye ko nak menenges meratap kat org yang dah tak nak kat ko..
plzz la..wake up..
dunia blom nak kiamat lagi la..
cakap je lelaki gagah..hensome..maskulin n ape lagi segala pujian..
bile sampai bab putus cinta
sampai nak meratap, luka kan diri segala..
hey common la...
sehari..dua hari..aku bole trima lagi ko nak meratap- meratap
nak pujuk2...
bile lame2 mula la aku ilang saba..AWAK TUH LELAKI BAI!!
dah die taknak kan ko, takkan nak pakse-pakse..
dah penat dah pujuk, abes segala janji manes dah, die still tak nak jugak..nak wat camne..
ko ingat kalo pakse die balik kat ko, kowang akan bahagia la hingga ke akhir hayat? humm?
tak de makne nye..
tuh dalam mimpi ko bole la..
muke hensome, tp buat keje cam budak2..
eiiiyark!! buat malu la bro..
bangun la..pegi mandi..
ramai lagi yg ko bole dapat kat lua sane..
tak payah nak fikirkan segala pengorbanan ko selame neh kat die
tuh dah jadi sejarah..
aku cakap, mungkin kalo die pegi slow2..ko akan bole trime,
n die pown da stuju nak jd kawan..
pastuh, ko plak tak nak..
haih~~ rumit...rumit..
takkan la nak korbankan hidop kat pompuan yang langsung xnak kat ko..
eii geram tol..
hargai diri tuh skit..
n satu lagi..lelaki..kalo meratap..haih~~ burok la..sedey2 suda la..nak meratap segala..letih la..

p/s: aku mungkin pandai cakap, mungkin aku bukan di tempat ko so aku tak ingat aku pown penah lalui..aku harap sgt ko bace, sbb aku dah taktaw nak cakap camne dah..abes berlembut dah aku rase..

Menu special dari Kuala Lipis

righthanded linda aka konda

Since aku blaja n menetap kat Gannu nih..baru skali aku rase gulai tempoyak yang menepati rase gulai tempoyak yang sebenar, iaitu semasa makan di umah kawan aku di sg tong, tapi still tak same coz gulai die ade penambahan ingredient iaitu serai.kedai2 mkn kat gannu takde 1 pown stakat nih pandai msk gulai tempoyak..aku bukan la seorang yang terrer masak..tapi jika ianya gulai tempoyak (kat kg akau panggil gulai masam), aku still bole buat coz cara nak buat die tak la serumit mane..n plus, kat pahang gulai neh mmg feymes, n mungkin jugak kat perak..kalo kenduri mmg selalu dihidangkan gulai ni.kat umah aku, ni adalah menu rutin and menu special kalo ramai saudara balik kg..selain ikan patin, kita juga boleh tukar dengan ikan2 lain seperti ikan tenggiri, ayam (my fevret), daging (fresh), in fact telur dan keladi juga boleh, termasuklah rebung.disamping bahan asas samada ikan dan sebagainya, kita bole tambah bahan lain seperti timun tua (yg kaler oren tu), ubi keledek, terung dan sebagainya.ia lebih menyerikan gulai dan menambah rasa gulai tersebut...mmg sgt rindu nk makan gulai masam, tp bekalan tempoyak kat umah sewe aku dah abes, kat sini aku sertakan resepi ikan patin masak tempoyak made in kuala lipis..

pic ihsan dr Mc Budu

Gulai Tempoyak Ikan Patin Kuala Lipis

ikan patin - 1 ekor
cili padi - 20 biji ( mengikut tahap kepedasan yg diingini)
kunyit hidup - 1 inchi
tempoyak - 4 sudu besar (ikot selera)
daun kesum
asam keping

cara membuatnya:

ikan patin dipotong 6, dan kemudian di perap dengan asam keping selama 10 minit untuk menghilangkan hanyirnya.(setengah org kan xsuke bau ikan, teknik ini membantu menghilangkan rasa dan bau hanyir semua ikan)

kunyit hidup, cili padi, garam ditumbuk menggunakan lesung batu sehingga semuanya hancur. setelah hancur, gaulkan tempoyak bersamanya.

3.air dimasukkan ke dalam periuk anggaran setengah periuk, masukkan ikan yang telah dibersihkan dan ramuan yang telah ditumbuk tadi. masukkan daun kesum.seterusnya masak di atas dapo.

tu je..pas mendidih, boleh la rase, kalo xcukup garam, tambah. masukkan aji secukop rase (jgn byk, xnk pown xpe :)

untuk tahu dah masak ke belom, ley tekan isi ikan tuh dgn sudu, n if dah x liat ( means ley carikkan dgn senang, masak la tuh..jgn masak lame sgt, nanti ikan hancur.try la..sumpah aku xtipu..:)

p/s:aku bukan pandai masak, hanya tahu memasak..:) so jgn dtg umah sewe aku mintak nasi plak pasneh..nescaye korang akan kecewa..hehe